cze 02 2016

Lato w Hiszpanii


Komentarze: 0

O pogodzie rozmawiać nie będziemy, a pomówimy sobie o tym, jakie smaczki czekają nas latem w Hiszpanii, i nie będą to wcale lody. Jakie więc przekąski oferowane są latem przez Hiszpańską kuchnie?

Latem najchętniej jedzonymi owocami i warzywami są co dopiero dojrzałe pomidory winogrona i różnego rodzaju brzoskwinie i morele. Owoce typu pomarańcza nie są typowymi przekąskami letnimi.

Nie możemy także zapomnieć o pieczeniu plonów tej pięknej Ziemii, latem najchętniej jedzone są pieczone cukinie, bakłażany, papryka czy też cebula. Następnie czeka się jak ostygną i są już gotowe do jedzenia.

Mówiąc o chłodnych przekąskach nie można oczywiście zapomnieć o gazpacho andulaz, znajdziemy je w wielu supermarketach i menu restauracji czy też barów.

Oczywiście w upały nie możemy zapomnieć o nawadnianiu, najchętniej pitymi napojami chłodzącymi takimi jak wino np. tinto de terano czy sangria, chłodne piwo to podstawa w upalne dni w Hiszpanii pita jest clara.

Zarówno latem, jak i zimą jedzone są ryby, jednak latem jedzone są chętniej, ponieważ są mniej tłuste.

Ensaladilla rusa, czyli sałatka jarzynowa, nie jest taką, którą my znamy z naszych polskich domów, kto raz spróbuje tej smakowitości, nigdy nie zapomni jej niepowtarzalnego smaku, wprawdzie podawana jest ona przez cały rok, jednak mocno schłodzona jest idealna na gorące dni.

Chcielibyście chłodzić się takimi przekąskami w gorącej Hiszpanii? Jest jakaś przekąska, która was zaskoczyła? Dajcie koniecznie znać, co myślicie na temat letnich przekąsek Hiszpanii.

m_mateusz : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz